Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A levendula régóta áll kedélyjavító, nyugtató és szorongásoldó gyógynövény hírében, ezeket a hatásokat pedig tudományos vizsgálatok is alátámasztják. Hogyan vehetjük hasznát ennek az illatos növénynek, és miben rejlik a stresszoldó képessége?

A levendulát nem csak a szerzetesek és a néphagyomány használja nyugtató-, alvást elősegítő szerként (a levendulával töltött párna régen igen népszerű volt), hanem a modern gyógyászat is. Bizonyított ugyanis, hogy illóolajának komponensei javítják a hangulatot és oldják a stresszt, ténylegesen segítik az elalvást. Csupor Dezső Pirulakalauz című könyvében olyan kutatásról is említést tesz, amelyben a levendula központi idegrendszerre gyakorolt hatását EEG-vizsgálatokkal is igazolták.

 

Kettő az egyben?

A gyógynövény különlegessége, hogy a nyugtató hatást úgy éri el, hogy közben nem rontja a motoros és a kognitív teljesítményt, sőt egyes kutatások azt mutatták, hogy utóbbit még javítja is. Olyan tanulmányok is vannak, amelyek szerint a levendula aromaterápiásan alkalmazva stresszhelyzetekben javítja a szellemi teljesítményt. Érdekes az a vizsgálat is, amely azt igazolta, hogy a növény illóolaja jobban csökkenti a kemoterápiával kezelt betegek szorongását, illetve javítja az alvásminőségét, mint a kontrollcsoportként használt teafa illóolaja.

 

Nem csak belélegezve

Menopauzán átesett nőknél a levendula feszültségoldó hatását szájon át szedve  is vizsgálták - a hazai gyógyszertárakban is többféle levendulaolaj-kapszula kapható -, a kutatásokból pedig az derült ki, hogy jobban csillapítja a szorongást a placebónál, kedvező hatású ily módon alkalmazva az alvási problémákra is. „Akad olyan placebokontrollos, kettős vak teszt is, amely azt igazolta, hogy 160 milligrammnyi illóolaj belsőleg alkalmazva enyhíti a generalizált szorongás tüneteit is. Olyannyira, hogy hatásossága azonos volt az egyik szintetikus szorongásoldó gyógyszerével. Ahhoz, hogy a szorongással kapcsolatos nyugtalanság csökkenjen, már napi 80 milligramm illóolaj is elegendőnek bizonyult” – mondja dr. Csupor Dezső. A szakgyógyszerész kiemeli, hogy a hatás elsősorban az illóolaj linalool nevű komponensének köszönhető.

 

Mennyi az annyi?

A levendula illóolaja a szorongás csökkentésére és az alvászavar enyhítésére napi 20-80 milligrammos adagban alkalmazható, ha pedig fürdőhöz adjuk (előzetesen olajban, habfürdőben elkeverve), akkor alkalmanként 1-3 grammot használhatunk belőle. Olajban oldva lehet a levendulaolajat bőrre is kenni, ilyenkor az elegyet gyengéden a halántékba lehet masszírozni. Töményen az illóolajat nem jó alkalmazni, mert a bőrt irritálhatja. A virágból teát is készíthetünk, ez esetben naponta 2-6 grammot érdemes leforráznunk. Alkalmazása – hacsak valaki nem allergiás a levendulára – teljesen biztonságos, egyedül várandósság idején nem ajánlható, illetve akkor, ha valaki autót vezet.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration