Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Nyáron kisebb eséllyel fázunk meg, ilyenkor az időjárás nem kedvez a meghűléseknek. Ősszel ez nincs így, így ilyenkor fontos, hogy jobban figyeljünk arra, hogy immunrendszerünk semmiből ne szenvedjen hiányt, feladatát el tudja látni. Mit tehetünk ennek érdekében?

Ha azt szeretnénk, hogy immunrendszerünk tegye a dolgát és fel legyen készülve a fertőzésekre, biztosítanunk kell számára mindent, ami megfelelő működéséhez szükséges. Például változatosan, kiegyensúlyozottan kell táplálkoznunk, mert ha ez adott, akkor szervezetünk, és vele együtt védekezőrendszerünk hozzájut az alapvető tápanyagokhoz, vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez, és természetesen energiához is.

Az immunműködés szempontjából fontos anyagok közül többet is ki lehet emelni, ilyen például a D- és a C-vitamin. Ráadásul az előbbit a fényszegény hónapokban muszáj külön pótolni, mert a táplálkozásra bármennyire figyelünk, télen hiányozni fog a szervezetből. A D-vitamint ősztől emiatt  érdemes kiegészíteni, azaz étrend-kiegészítőként külön szedni.

 

Apró főszereplők

A nyomelemek közül ki lehet emelni a szelént, amely több antioxidáns enzim működét is segíti, kell ahhoz, hogy a védekezőrendszert szervezetünk jól szabályozza. Fontos a cink is, amely rengeteg enzimnek alkotórésze, sok egyéb feladata mellett nélkülözhetetlen ahhoz is, hogy az immunrendszer megfelelően működjön. A réz és a mangán szintén alapvető nyomelem, ezek is elengedhetetlenek ahhoz, hogy az antioxidáns enzimek jól funkcionáljanak, az immunrendszer is tehesse a dolgát. Nem szabad megfeledkezni a magnéziumról sem, amely sok fontos feladata mellett kell az immunműködéshez is.

 

Test és lélek

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett elengedhetetlen a rendszeres testmozgás is, ami egyrészt élettani hatása révén tesz jót a szervezet egészének, ezáltal a védekezőrendszernek is, másrészt javítja a kedélyállapotot. Utóbbi fontos, hiszen a betegségek megelőzését a pszichológiai immunrendszer is segíti. Ezt a területet intenzíven kutatják, ami nem véletlen, ugyanis a pszichés problémák, a stressz nem megfelelő kezelése testi tüneteket is okozhat. Jó példa erre a visszatérő nátha, az állandó fáradtság, a legyengült szervezet, amelyek mögött egyaránt állhatnak lelki okok. Ráadásul a felső légúti betegségek, hosszan tartó enyhe megbetegedések képesek lehetnek olyan pszichés állapotot is előidézni, ami ördögi kört indít be: ezek fennállásakor a bezártság, a fekvés, a lázas állapot egyre jobban rontja a hangulatot, az emiatti szorongás pedig visszahat az immunrendszerre. Emiatt fontos, hogy a testi mellett a lelki feltöltődésre, pihenésre is fordítsunk időt.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration