Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A növényi alapú étrend előnyeiről sokat hallani mostanában. De vajon mi jellemző a különféle növényi étrendekre, mit esznek és mit nem esznek a különféle irányzatokat követő vegetáriánusok?

A túlzott mennyiségű húsfogyasztás nem tesz jót a szervezetünknek - különösen, ha ezt feldolgozott, tartósított húsfélék formájában fogyasztjuk el. A túl sok hús károsan hat a koleszterinszintünkre, a füstölt, tartósított húsok nagy mennyiségű fogyasztása pedig egyes daganatos betegségek kockázatát is bizonyítottan növelheti. De a nagyüzemi állattartás a környezetnek is árt. Épp ezért egyre többen választják a döntően vagy teljesen növényi alapú étrend valamelyik változatát. Van, aki az egészségi állapotát szeretné ezzel javítani, van, aki igyekszik fenntarthatóan élni, más pedig az állatok kizsákmányolásában nem szeretne részt venni. Ám a növényi étrendeknek számos fajtája létezik, amelyek sokban különböznek egymástól.

A vegántól a lakto-ovo vegetáriánusig

A legszigorúbb növényi étrend a semmilyen állati eredetű hozzávalót, pl. tejet vagy mézet sem nem fogyasztó vegánoké. Közülük sokan lelkiismereti okból választják ezt az életmódot. Ők nem csak az étrendjükben, hanem az egész életmódjukban kerülnek mindent, ami állatok kizsákmányolásával járna, nem hordanak például bőrcipőt vagy gyapjú ruhát. Nekik különösen oda kell figyelniük az étrendjük összeállítására, hiszen egyes tápanyagokat, például a B12-vitamint természetes forrásból csak állati eredetű táplálékkel vihetünk be a szervezetünkbe, így ezeket étrend-kiegészítővel kell pótolniuk.
Ennél valamivel megengedőbb az ovo-vegetáriánusok és a lakto-vegetáriánusok étrendje. Az ovo-vegetáriánusok esetében a tojás, a lakto-vegetáriánusoknál pedig a tej fér bele a növényi táplálékok mellett az étrendbe. A lakto-ovo vegetáriánusok a növényi ételeken kívül tejet és tojást is fogyasztanak.

Félvegetáriánus étrendek

A félvegetáriánus étrendeket, amelyekbe a növényi alapú ételeken, a tejen és a tojáson kívül alkalmanként belefér valamennyi hús fogyasztása is, általában egészségügyi vagy fenntarthatósági okokból választják híveik. Az egészséges életmód követőinek jelentős része például tudatosan vagy ösztönösen a flexitáriánus étrendet tartja: kevés húst és sok növényi eledelt eszik, és ha hús kerül a tányérjára, akkor is főként a fehér húsokat választja. A pallotariánusok kizárólag baromfihúst fogyasztanak a növényi étkek mellett, a vörös hús és a hal már nem fér bele az étrendjükbe. A peszkateriánusok viszont a húsok közül csak a halat engedik be az étkezéseikbe. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration