Gyors és egészséges vacsora? A bulgur a megoldás!
3 perc olvasás - 2022. június 01.
A bulgurt leginkább egészséges köretként fogyasztjuk, de gyors, tápláló egytálétel is készülhet belőle. De vajon miért jó a szervezetünknek, ha rendszeresen az asztalra kerül?
A bulgur a közel-keleti és a török konyha kedvelt hozzávalója. A török éttermekben „török rizs” néven találkozhatunk vele. Pedig nem rizs, hanem egyfajta búzatöret: a teljes érés előtt betakarított, vagy már érett búzaszemeket hántolás után előfőzik, esetleg gőzben megpárolják, napon kiszárítják, majd rizsszem nagyságúra törik. A rizzsel ellentétben nem ragad össze, mivel a felületére tapadt keményítőt szárítás után lekoptatják róla. A világos bulgur mellett létezik barna bulgur is, amely sötét búzából készül, és enyhén diós aromával rendelkezik.
A bulgur kiváló rostforrás, rosttartalma több mint ötszöröse a barna rizsének. Épp ez teszi az egészséges táplálkozás fontos hozzávalójává: a fogyókúrázóknak, inzulin-rezisztenciával vagy cukorbetegséggel élőknek, vagy emésztési nehézségekkel küzdőknek is sokat segít. Gazdag folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban és vasban. Bőségesen van benne E-vitamin, és a többi gabonához hasonlóan B-vitaminokban is bővelkedik. Támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, de az idegrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul. Kalóriaszegényebb, mint a legtöbb teljes kiőrlésű gabona, például a barna rizs.
Íze viszonylag semleges, így jól illik a húsokhoz, zöldségekhez, és sokoldalúan ízesíthető. Készülhet belőle egészséges köret, egytálétel, de akár a császármorzsához hasonló édesség is. Elkészíteni nem is lehetne egyszerűbb: leforrázhatjuk, beáztathatjuk, vagy a rizshez hasonlóan megfőzhetjük. Forró, sós vízzel leöntve körülbelül 20 perc, hideg vízbe áztatva nagyjából egy éjszaka alatt puhul meg. Ha főzzük, 10-15 perc is elég, hogy az asztalra kerülhessen.
Zöldséges bulgur
Hozzávalók:
A sárgarépát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Egy lábasban sós vizet forralunk. Ha felforrt, beletesszük a bulgurt, a sárgarépát, a fagyasztott zöldségeket, és körülbelül 10 perc alatt az egészet puhára főzzük. Egy lábasban felforrósítunk egy evőkanálnyi olajat, és a lecsepegtetett zöldséges bulgurt átforgatjuk benne. Sóval, borssal, friss vagy szárított zöldfűszerekkel ízesítjük, és azonnal tálaljuk. Pirított csirkemellkockákkal is gazdagíthatjuk, így egészséges, teljes értékű vacsorát készíthetünk pár perc alatt.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.