Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A bulgurt leginkább egészséges köretként fogyasztjuk, de gyors, tápláló egytálétel is készülhet belőle. De vajon miért jó a szervezetünknek, ha rendszeresen az asztalra kerül?

A bulgur a közel-keleti és a török konyha kedvelt hozzávalója. A török éttermekben „török rizs” néven találkozhatunk vele. Pedig nem rizs, hanem egyfajta búzatöret: a teljes érés előtt betakarított, vagy már érett búzaszemeket hántolás után előfőzik, esetleg gőzben megpárolják, napon kiszárítják, majd rizsszem nagyságúra törik. A rizzsel ellentétben nem ragad össze, mivel a felületére tapadt keményítőt szárítás után lekoptatják róla. A világos bulgur mellett létezik barna bulgur is, amely sötét búzából készül, és enyhén diós aromával rendelkezik.

Kiváló tápanyagforrás

A bulgur kiváló rostforrás, rosttartalma több mint ötszöröse a barna rizsének. Épp ez teszi az egészséges táplálkozás fontos hozzávalójává: a fogyókúrázóknak, inzulin-rezisztenciával vagy cukorbetegséggel élőknek, vagy emésztési nehézségekkel küzdőknek is sokat segít. Gazdag folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban és vasban. Bőségesen van benne E-vitamin, és a többi gabonához hasonlóan B-vitaminokban is bővelkedik. Támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, de az idegrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul. Kalóriaszegényebb, mint a legtöbb teljes kiőrlésű gabona, például a barna rizs. 

Gyorsan elkészíthető

Íze viszonylag semleges, így jól illik a húsokhoz, zöldségekhez, és sokoldalúan ízesíthető. Készülhet belőle egészséges köret, egytálétel, de akár a császármorzsához hasonló édesség is. Elkészíteni nem is lehetne egyszerűbb: leforrázhatjuk, beáztathatjuk, vagy a rizshez hasonlóan megfőzhetjük. Forró, sós vízzel leöntve körülbelül 20 perc, hideg vízbe áztatva nagyjából egy éjszaka alatt puhul meg. Ha főzzük, 10-15 perc is elég, hogy az asztalra kerülhessen.

A Gyöngy Patikák receptajánlata bulgurból

Zöldséges bulgur
Hozzávalók:

  • 2 szál sárgarépa
  • 15 dkg fagyasztott vegyes zöldség
  • egy bögre bulgur
  • 15 dkg pirított csirkemell
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors, zöldfűszerek ízlés szerint

A sárgarépát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Egy lábasban sós vizet forralunk. Ha felforrt, beletesszük a bulgurt, a sárgarépát, a fagyasztott zöldségeket, és körülbelül 10 perc alatt az egészet puhára főzzük. Egy lábasban felforrósítunk egy evőkanálnyi olajat, és a lecsepegtetett zöldséges bulgurt átforgatjuk benne. Sóval, borssal, friss vagy szárított zöldfűszerekkel ízesítjük, és azonnal tálaljuk. Pirított csirkemellkockákkal is gazdagíthatjuk, így egészséges, teljes értékű vacsorát készíthetünk pár perc alatt.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration