Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Kiben ne idézne fel gyermekkori emlékeket egy zacskónyi illatos sült gesztenye? A gesztenyepürének pedig – valószínűleg – senki sem tud ellenállni. Tudjunk meg többet az őszi-téli időszak egyik kedvelt csemegéjéről!

Mit köszönhetünk a rómaiaknak? - hangzik el a kérdés (indokolatlanul sokszor) a Brian élete című filmben, ahol aztán jó sok mindent felsorolnak a szilárd burkolatú utaktól kezdve a szennyvízcsatornáig. Éppen csak a gesztenyét felejtették ki, pedig szinte bizonyos, hogy ezt a növényt ők telepítették be Angliától kezdve hazánkig Európa számos országába. Feltételezések szerint a Börzsöny déli részén, valamint a Naszály környékén megtalálható szelídgesztenye-ligetek még a római korból származnak. Összeszedtünk tíz tényt ezen kívül, amit érdemes tudnunk a gesztenyéről!

  1. A diófélék közé tartozik a dióval, mogyoróval, mandulával együtt. Ám azokhoz képest jóval kisebb a zsírtartalma, mondhatni egészségesebb azoknál.
  2. A gesztenye energiatartalma 160-170 kcal száz grammonként. Ezzel együtt mintegy 5 gramm fehérjét, 30-35 gramm szénhidrátot, 1,5 gramm zsírt és 4-10 gramm rostot tartalmaz.
  3. Ásványi anyagokból sok kalciumot (mintegy 100 mg/100 g) és még több káliumot tartalmaz: ez utóbbiból több mint 500 mg van benne tíz dekánként. Van benne vas is, de erről tudjuk, hogy növényi forrásokból sokkal kevésbé hasznosul.
  4. A gesztenye vitamintartalma is jelentős: főleg B1-, B2-, B6-, C-vitamint és E-vitamint találunk benne említésre méltó mennyiségben.
  5. Rosttartalma olyan magas, hogy már egy adag, mindössze 100 gramm képes fedezni a felnőttek számára ajánlott napi rostfogyasztás egyharmadát. A vízben nem oldható rostok segítik az emésztőrendszer munkáját, a méreganyagok eltávolítását és a bélrendszer mozgását is serkentik, ezért hatékonyak székrekedés megelőzésére illetve kezelésére.
  6. Nagy előnye, hogy nem tartalmaz allergén összetevőket, így gyakorlatilag bárki fogyaszthatja. Természetesen gluténmentes, és növényi eredetének megfelelően koleszterin vagy laktóz sem található benne. Kedvező tápanyagösszetételét a feldolgozás során sem változtatják meg, így egészséges nassolnivalónak számít. A gesztenyepüré azonban tartalmazhat hozzáadott cukrot, ezt ellenőrizzük a csomagoláson!
  7. Frissen októbertől márciusig kapható, fagyasztott vagy más módon feldolgozott formában egész évben megvásárolhatjuk. Sok terem belőle hazánkban is, 2019-ben 205 hektáron mintegy 510 tonnát takarítottak be. Ám ennél többet fogyasztunk belőle, így főleg Olaszországból érkezik hozzánk a hiányzó mennyiség.
  8. Az évszázadok során változatosan használták, sokszor helyettesített ínséges időkben a gabonát vagy később a burgonyát. Előételeket, leveseket, húsételeket, mártásokat, köretet és desszertet egyformán készítettek belőle, sőt ma is sokféle étel alapanyaga.
  9. A boltokban gesztenyepürét és gesztenyemasszát is találunk. Míg az utóbbi "színtiszta” áttört, egyneműsített gesztenye, a gesztenyepüré ízesítőanyagokat, cukrot, aromát is tartalmazhat.
  10. Régebben bab, burgonya, rizs hozzáadásával dúsították a gesztenyemasszát, ma ezt inkább hamisításnak nevezzük. Megnyugtató, hogy a hatósági vizsgálatok régóta nem találtak ilyen módszerrel készített, alacsony értékű készítményt.
facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration