Kiben ne idézne fel gyermekkori emlékeket egy zacskónyi illatos sült gesztenye? A gesztenyepürének pedig – valószínűleg – senki sem tud ellenállni. Tudjunk meg többet az őszi-téli időszak egyik kedvelt csemegéjéről!
Mit köszönhetünk a rómaiaknak? - hangzik el a kérdés (indokolatlanul sokszor) a Brian élete című filmben, ahol aztán jó sok mindent felsorolnak a szilárd burkolatú utaktól kezdve a szennyvízcsatornáig. Éppen csak a gesztenyét felejtették ki, pedig szinte bizonyos, hogy ezt a növényt ők telepítették be Angliától kezdve hazánkig Európa számos országába. Feltételezések szerint a Börzsöny déli részén, valamint a Naszály környékén megtalálható szelídgesztenye-ligetek még a római korból származnak. Összeszedtünk tíz tényt ezen kívül, amit érdemes tudnunk a gesztenyéről!
- A diófélék közé tartozik a dióval, mogyoróval, mandulával együtt. Ám azokhoz képest jóval kisebb a zsírtartalma, mondhatni egészségesebb azoknál.
- A gesztenye energiatartalma 160-170 kcal száz grammonként. Ezzel együtt mintegy 5 gramm fehérjét, 30-35 gramm szénhidrátot, 1,5 gramm zsírt és 4-10 gramm rostot tartalmaz.
- Ásványi anyagokból sok kalciumot (mintegy 100 mg/100 g) és még több káliumot tartalmaz: ez utóbbiból több mint 500 mg van benne tíz dekánként. Van benne vas is, de erről tudjuk, hogy növényi forrásokból sokkal kevésbé hasznosul.
- A gesztenye vitamintartalma is jelentős: főleg B1-, B2-, B6-, C-vitamint és E-vitamint találunk benne említésre méltó mennyiségben.
- Rosttartalma olyan magas, hogy már egy adag, mindössze 100 gramm képes fedezni a felnőttek számára ajánlott napi rostfogyasztás egyharmadát. A vízben nem oldható rostok segítik az emésztőrendszer munkáját, a méreganyagok eltávolítását és a bélrendszer mozgását is serkentik, ezért hatékonyak székrekedés megelőzésére illetve kezelésére.
- Nagy előnye, hogy nem tartalmaz allergén összetevőket, így gyakorlatilag bárki fogyaszthatja. Természetesen gluténmentes, és növényi eredetének megfelelően koleszterin vagy laktóz sem található benne. Kedvező tápanyagösszetételét a feldolgozás során sem változtatják meg, így egészséges nassolnivalónak számít. A gesztenyepüré azonban tartalmazhat hozzáadott cukrot, ezt ellenőrizzük a csomagoláson!
- Frissen októbertől márciusig kapható, fagyasztott vagy más módon feldolgozott formában egész évben megvásárolhatjuk. Sok terem belőle hazánkban is, 2019-ben 205 hektáron mintegy 510 tonnát takarítottak be. Ám ennél többet fogyasztunk belőle, így főleg Olaszországból érkezik hozzánk a hiányzó mennyiség.
- Az évszázadok során változatosan használták, sokszor helyettesített ínséges időkben a gabonát vagy később a burgonyát. Előételeket, leveseket, húsételeket, mártásokat, köretet és desszertet egyformán készítettek belőle, sőt ma is sokféle étel alapanyaga.
- A boltokban gesztenyepürét és gesztenyemasszát is találunk. Míg az utóbbi "színtiszta” áttört, egyneműsített gesztenye, a gesztenyepüré ízesítőanyagokat, cukrot, aromát is tartalmazhat.
- Régebben bab, burgonya, rizs hozzáadásával dúsították a gesztenyemasszát, ma ezt inkább hamisításnak nevezzük. Megnyugtató, hogy a hatósági vizsgálatok régóta nem találtak ilyen módszerrel készített, alacsony értékű készítményt.