Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Az ember gerince alapvetően nem ülőmunkára van tervezve, mégis kénytelenek vagyunk napi sok órát székekben tölteni. Hogyan előzhetjük meg az ilyenkor kialakuló hátfájást, a nyaki és deréktáji panaszokat?

Ahhoz, hogy hátpanaszok alakuljanak ki, nem kell napi sok órát számítógép előtt tölteni: hosszabb távon már az is gondot okozhat, ha napi 4 óránál többet ülünk helytelen testtartással. Már ez is elég ugyanis ahhoz, hogy az izmok, a porckorongok és a szalagok túlfeszüljenek, túlterhelődjenek, és emiatt kellemetlen, feszülő érzés, esetleg fájdalom alakuljon ki. Ha az ilyenkor jelentkező panaszokra nem figyelünk, súlyosabb problémák – például porckorongkopás, vagy akár porckorongsérv – is kialakulhatnak. Ezeket a gondokat azzal lehet megelőzni, ha megfelelő testtartással ülünk, és jól megválasztjuk a székünket is. És persze az ülőmunkát időnként meg is szakítjuk, járkálunk például egy picit félóránként.

Milyen legyen a szék?

A szék kiválasztása azért fontos, mert anélkül a gerinc nem védhető jól, hiába próbálunk megfelelően ülni, az nem fog menni. Ahhoz ugyanis, hogy helyes testtartást vegyünk föl, elengedhetetlen, hogy az ülőalkalmatosság mérete ideális legyen, úgy tudjunk rajta ülni, hogy csípő- és térdhajlításunk 90 fokos legyen, a talpunk pedig a padlón támaszkodjon. Ezt leginkább az segíti, ha a szék állítható magasságú. Külön előny, ha dönthető az ülőalkalmatosság háttámlája, esetleg van deréktámasza is. Elég drágák, de léteznek úgynevezett spinális székek is, amelynek ülőfelülete egy óriási rugóra van felfüggesztve. Ezek azért jók, mert a mély hátizmokat akkor is aktivizálják, amikor valaki sokat ül.

Figyelni az asztalra

Fontos az is, hogy székünk megfelelően viszonyuljon az asztalhoz: ideális esetben úgy kell ülnünk egyenes háttal, hogy közben az alkarunk a könyökkel 90 fokos szöget bezárva feküdjön föl az asztal felületére. Ezt leginkább az segíti, ha nem csak a szék, hanem az asztallap magassága is változtatható. Figyelni kell az is, hogy a monitort megfelelően helyezzük el: az a jó, ha középre tesszük, magasságát pedig úgy állítjuk be, hogy kissé lefelé tekintsünk. Fontos az is, hogy ülőmunka közben folyamatosan figyeljünk a helyes testtartásra, az egyenes hátra, és ha fáradtak vagyunk, akkor se görnyedjünk. Ha bármilyen panasz – például derékfájás – jelentkezik, érdemes ékpárnát, levegővel telt diner párnát vagy ülőlabdát is beszerezni.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration