Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Zöldséget és gyümölcsöt enni jó és egészséges – de vajon bármikor bármit ehetünk? Nézzük a tényeket!

A táplálkozási ajánlások szerint naponta legalább 4 adag zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk, hogy az étrendünket egészségesnek mondhassuk. Egy adag gyümölcs megfelel egy közepes almának, körtének vagy egy bögrényi darabolt gyümölcsnek, zöldségekből pedig 10 dkg jelent egy porciót.

Azonban a mennyiségen túl nagyon fontos az is, hogy mikor mi kerül az asztalunkra. Megszokott, hogy bármikor vehetünk déligyümölcsöket, de lassan az eper vagy a dinnye is egész évben kapható, nem csak akkor, amikor nálunk szezonja van. Jogos a kérdés, mikor mit érdemes választani?

 

Primőr vs. fagyasztott

Az első komoly tévhit talán a gyorsfagyasztott zöldségekhez, gyümölcsökhöz kötődik. Sokan úgy vélik, a friss mindig jobb, a fagyasztottban nincs annyi vitamin és ásványi anyag. Nos, az összehasonlításból kizárólag akkor kerülhet ki győztesen a friss termék, ha éppen szezonja van. A gyorsfagyasztás ugyanis nagyon csekély mértékben csökkenti a vitamin- és ásványi anyag tartalmat, a zöldségek és gyümölcsök pedig szinte teljesen éretten kerülnek betakarításra, és órákon belül lefagyasztják őket – azaz a gyorsfagyasztott termékek kiütéssel nyernek a primőrökkel vagy éppen a távolról ideszállított, éretlenül leszedett terményekkel szemben!

Hazai vs. import

Az utóbbi évek, évtizedek egyik jelmondata a „Fogyassz helyit!”, de vajon ez igaz a zöldségekre, gyümölcsökre is? A globális gazdaságban teljesen megszokott, hogy a fokhagyma mondjuk Kínából érkezik, a paradicsom pedig Spanyolország földjeiről kerül a polcokra. Az is jó kérdés, hogy ezzel mennyit ártunk a környezetünknek, hiszen a szállítás miatt jelentős a termékek úgynevezett karbonlábnyoma, de érdemes azt is átgondolni, hogyan „élik túl” a zöldségek és a gyümölcsök a hosszú utat a farmoktól az asztalunkig. Nos, általában éretlenül szedik le azokat, és a szállításhoz különböző vegyi anyagokkal kezelik, hogy megóvják a rovaroktól, penészedéstől, valamint be is érjenek az út során. A távolról ideszállított zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma tehát alacsonyabb lehet, mint az itt termelt élelmiszereké, ráadásul számolnunk kell a vegyszermaradványokkal is.

 

Szezonális vs. tárolt

Nyilvánvaló, hogy a tárolásra kerülő zöldségek és gyümölcsök fontos vitaminforrásaink akkor, amikor nem terem friss belőlük. A friss, éppen szezonális zöldségek és gyümölcsök (egy hasznos táblázat az idényekről itt) mindig jobb választást jelentenek, ezért igyekezzünk minél többet fogyasztani ilyenkor belőlük. A téli hónapokban pedig válasszuk a tárolt vagy gyorsfagyasztott változatokat!

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration