Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A futás az egyik legjobb és legegyszerűbb sport. Ha azonban teljesen kezdőként vágunk bele, érdemes néhány dologra odafigyelni, hogy hosszú távon is egészséges szenvedély válhasson belőle.

Akár pár kilót szeretnénk leadni, akár az erőnlétünk, egészségünk megőrzése a célunk, a futás kiváló választás. Már csak azért is, mert nem kell hozzá különleges felszerelés, akár a szomszéd utcában is gyakorolható, szinte ingyen van, és még a legnagyobb lezárások idején sem kell lemondanunk róla.
Ám ha teljesen kezdőként vágunk bele, készüljünk fel idejében az edzésekre. Csak így lesz ugyanis a futás hosszú távon, rendszeresen gyakorolva is a kedvenc sportunk.

Az első előkészületek

Ha nagyon régen nem sportoltunk, első lépésként érdemes kikérni az orvosunk tanácsát, különösen akkor, ha valamilyen krónikus betegségünk is van. Kérdezzük meg azt is, mire kell különösen odafigyelnünk az edzések során – a magas vérnyomásúaknak például különösen fontos lehet a pulzuskontroll.

Jó, ha már előre feltérképezzük a környéket. A nagyon szmogos, füstös helyeket, a forgalmas autóutak környékét jobb kerülni, ahogy a rosszul kivilágított, nem éppen biztonságos utcákat is. A betonútnál jobb a természetes talaj. Még jobb, és persze biztonságosabb is, ha nem egyedül járunk futni, hanem a barátnőnk vagy a párunk társaságában. Érdemes már most megosztanunk velük a terveinket. Az első lépéseket a megszokott sportcipőnkben is megtehetjük, ám ha rendszeressé válik a futás az életünkben, mindenképp be kell szereznünk egy jó minőségű futócipőt. 

Vegyük fel a tempót!

Kezdőként nem érdemes azonnal a kitartó futással indítani, ilyenkor a séta és a futás váltogatása a legcélravezetőbb. A neten számos, kezdőknek való edzéstervet találunk, érdemes ezeket sorvezetőként használni! Elsőre akár egy negyedórás, sétából és kocogásból álló edzés is elegendő. A tempó akkor jó, ha kényelmesen tudnánk beszélgetni is futás közben. Ha kifulladunk, azzal a szervezetünk azt jelzi, hogy ideje lassítani.

A felkészülés része a bemelegítő és nyújtó gyakorlatok elsajátítása is. Keressünk ilyen videókat a neten, és végezzük is el őket néhányszor, hogy az indulásra már minden jól menjen. A bemelegítést és a nyújtást a sérülések elkerülése végett később se hagyjuk ki a programból! Ha pedig már most párszor végig csinálunk egy kezdőknek való, könnyű edzésvideót, azzal elősegíthetjük, hogy tavasszal már jobb erőnléttel vághassunk bele a futóprogramba. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration