Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A stressz már régóta a társunk, ám az utóbbi két évben a szokásosnál is erősebben a nyomunkba szegődött. Ez alól sajnos a gyerekek sem kivételek, de ha együtt igyekszünk feloldani a feszültséget, megtaníthatjuk nekik, hogyan szabadulhatnak meg a stressz fogságából.

Az utóbbi évek történései bőségesen gondoskodtak, gondoskodnak a feszültségről. A járvány okozta bezártság köztudottan megviselte a felnőtteket és a gyerekeket is, most pedig a háborús helyzetről érkező hírekről kell úgy beszélnünk a kicsikkel, hogy ne uralkodjon el rajtuk a félelem. És persze nem szűntek meg a régi, ismert stresszforrások sem, a rohanás, a teljesítmény kényszere, a városi zaj. Nagy szükségünk van tehát azokra a feltöltő, stresszoldó programokra, amelyekben az egész család részt vehet.

 

Ültessük be az erkélyt!

A növényekkel való foglalatosság szó szerint „leföldel”, lelassít és elcsendesíti a lelki viharokat. A gyerekek ráadásul élvezni fogják a földdel, a magokkal való munkát, az pedig kifejezetten tanító jellegű játék, ha együtt figyeljük, ahogy a növényeink kibújnak a földből, és napról napra fejlődnek. A közös kertészkedéshez elég egy balkonláda is, de akinek kert is a rendelkezésére áll, akár haszonnövényekkel is próbálkozhat. Egyedülálló élmény a saját termésű paradicsomot felszeletelni a szendvics mellé!

 

Elő a társasjátékkal!

A társasjáték a család minden tagjának jó szórakozás. A játék kiemel a feszültséggel teli mindennapokból, ugyanakkor tanulni is lehet belőle – javíthatja a gyerekek szociális készségeit és stratégiai gondolkodását. Ráadásul a közös játék az együtt töltött, minőségi időről is gondoskodik. Aki nem szereti a versengésre épülő játékokat, annak jó választás lehet a kooperatív társasjáték, amelyben a játékosok egy közös cél elérésében segítik egymást.

Menjünk a szabadba!

Kutatások igazolják, hogy a természetes környezethez való kapcsolódás hatékonyan csökkenti a stresszt. Menjünk hát a szabadba, mégpedig minél gyakrabban. Az iskolából hazafelé ejtsük útba a közeli parkot, szánjunk időt a játszóterezésre, hétvégén pedig induljunk gyalogos vagy biciklis túrára. A mozgás önmagában is remek feszültségoldó, ha pedig mindez a tavaszi természet látványával társul, kicserélve érhetünk haza a túráról. A táv nehézségét viszont érdemes a gyerekek teljesítőképességéhez szabni, és elegendő enni- és innivalóról gondoskodni. A fényvédő krémet és a kullancsriasztót se hagyjuk otthon!

 

Süssünk-főzzünk együtt!

A közös családi ebédek, vacsorák stresszoldó hatását is igazolták már – mindezt pedig fokozhatjuk, ha együtt készítjük el az ebédet, vagy sütünk egy finom süteményt. A sütés-főzés ráadásul kreatív tevékenység: rokon vonásokat mutat a közös kézműveskedéssel, ráadásul itt az eredmény egy olyan finomság, amit az egész család együtt fogyaszthat el.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration