Karácsonyi menü egészséggel fűszerezve
6 perc olvasás - 2020. december 15.
Teljes menüsor a karácsonyi vacsorához!
Hozzávalók 6 személyre:
A salátaleveleket egy nagyobb tálban összekeverjük az olívaolajjal, a balzsamecettel, egy csipet sóval és borssal, majd hat tányérra osztjuk. A dióbelet előmelegített sütőben pár perc alatt enyhén megpirítjuk. Hamar megkeseredik, ezért vigyázzunk, meg ne égjen! A körte magházát kivájjuk, a gyümölcsöt vékony szeletekre vágjuk. A vajat felhevítjük, és a körteszeleteket néhány perc alatt mindkét oldalukon megsütjük, majd félretesszük. A fokhagymát 1 perc alatt megfuttatjuk a serpenyőben maradt vajon, felöntjük a tejszínnel és a fehérborral, felmelegítjük, beleszórjuk a reszelt sajtot, és két percig folyamatosan kevergetjük. Végül frissen őrölt borssal ízesítjük. Ezután a salátalevelekkel megágyazott tányérokra elosztjuk a sült körteszeleteket, rákanalazunk néhány evőkanálnyi sajtszószt, és a pirított dióval megszórva tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre:
A halat meglocsoljuk a citrom levével, leszárítjuk, sózzuk, a fele olajon mindkét oldalát megsütjük, majd melegen tartjuk, de ügyeljünk, hogy ne száradjon ki! Tiszta serpenyőben a maradék olajat felforrósítjuk és beledobjuk a zöldségeket. Korianderlevéllel ízesítjük, sózzuk, és 5 percig pároljuk. Tálalásnál a zöldségmetélteket a tányérokra halmozzuk, és ráhelyezzük a halat.
Hozzávalók 3 db félkilós bejglihez:
A tésztához:
A töltelékhez: (a recept 3 darab bejglihez elég, tehát ha mindkét ízből készítünk, az adagokat felezni kell!)
Az élesztőt a lisztbe morzsoljuk, de nem kelesztjük, majd a többi hozzávalót is hozzátesszük, és alaposan eldolgozzuk. Vigyázzunk, ne gyúrjuk túl, mert a tésztánk szaknyelven szólva "leég", vagyis morzsálódni fog. A tésztának keménynek kell lennie. 270 grammos cipókat mérünk ki belőle, amiket hűtőben pihentetünk. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket, vagy elővesszük a fagyasztóból és hagyjuk, hogy kiolvadjon. A töltelékünk soha ne legyen meleg, ezért célszerű mindig előbb elkészíteni a következőképpen: a vizet a cukorral felforraljuk, majd az így kapott cukorszirupot ráöntjük a többi hozzávalóra. Amikor kihűlt, ebből is 270 grammos adagokat mérünk ki. A kimért tésztákat téglalap alakúra nyújtjuk és elsimítjuk rajta a kimért töltelékeket úgy, hogy körbe egy centiméter széles sávot hagyjunk tölteléktől mentesen. Feltekerjük a bejgliket úgy, hogy a rövidebb oldalán az üresen hagyott peremet a töltelékre hajtjuk, és az egyik hosszabb oldalnál is így teszünk. A felhajtott, széles oldaltól kezdjük szorosan feltekerni a bejglit. A felcsavart bejgliket lekenjük tojássárgájával, majd hagyjuk megszáradni rajta. Ha megszáradt, lekenjük tojásfehérjével is, majd közvetlenül a sütés előtt megszurkáljuk a süteményt úgy, hogy egész a sütemény aljáig leszúrjunk. 180 fokon, 25–30 percig sütjük.
Tipp! Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni, feltekerni a bejgliket és csak másnap reggel sütni. Addig hűvös helyen legyenek.
Hozzávalók:
Elkészítési idő: 1 éjszaka áztatás + 2 és fél óra
Tegyük tálba a mazsolát, a vörös áfonyát, a kandírozott narancshéjat és öntsük rá az alkoholt. Hagyjuk állni egy éjszakát. Készítsünk elő egy kerek tortaformát: vajazzuk ki, az alját és az oldalát béleljük ki dupla réteg sütőpapírral, majd vajazzuk ki a papírt is. Keverjük ki a puha vajat a cukorral és a reszelt citrom héjával, majd adjuk hozzá a tojásokat, a melaszt vagy a mézet. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a darált mandulát és a fűszereket, majd adjuk a tojásos masszához, a beáztatott gyümölcsökkel és a vágott mandulával együtt. Jól keverjük össze és öntsük a kibélelt tortaformába. Süssük 150 fokos sütőben másfél-két órát. Még melegen kenjük meg újabb fél deci alkohollal, és a sütőformával együtt csomagoljuk alufóliába. Hagyjuk teljesen kihűlni, fogyasztásig műanyag vagy fémdobozba rakhatjuk.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.