Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Teljes menüsor a karácsonyi vacsorához!

Előétel: Sült körte pirított dióval és sajtszósszal

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kisebb zacskó, rukkolát is tartalmazó vegyes salátalevél
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • só, frissen őrölt bors
  • 10 dkg dióbél
  • 3 nagy körte
  • 7 dkg vaj
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 dl fehérbor
  • 10 dkg reszelt grana padano vagy más parmezán típusú sajt

A salátaleveleket egy nagyobb tálban összekeverjük az olívaolajjal, a balzsamecettel, egy csipet sóval és borssal, majd hat tányérra osztjuk. A dióbelet előmelegített sütőben pár perc alatt enyhén megpirítjuk. Hamar megkeseredik, ezért vigyázzunk, meg ne égjen! A körte magházát kivájjuk, a gyümölcsöt vékony szeletekre vágjuk. A vajat felhevítjük, és a körteszeleteket néhány perc alatt mindkét oldalukon megsütjük, majd félretesszük. A fokhagymát 1 perc alatt megfuttatjuk a serpenyőben maradt vajon, felöntjük a tejszínnel és a fehérborral, felmelegítjük, beleszórjuk a reszelt sajtot, és két percig folyamatosan kevergetjük. Végül frissen őrölt borssal ízesítjük. Ezután a salátalevelekkel megágyazott tányérokra elosztjuk a sült körteszeleteket, rákanalazunk néhány evőkanálnyi sajtszószt, és a pirított dióval megszórva tálaljuk.

Főétel: Afrikai harcsa zöldség-papardellén

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg (4 db) bőrtelen harcsafilé
  • 1 citrom leve
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 póréhagyma hosszában kettévágva
  • 2 sárgarépa zöldséghámozóval vékonyra szeletelve
  • 2 paszternák zöldséghámozóval vékonyra szeletelve
  • 1 kisebb jégcsapretek zöldséghámozóval vékonyra szeletelve
  • fél csokor friss koriander durvára vágva

A halat meglocsoljuk a citrom levével, leszárítjuk, sózzuk, a fele olajon mindkét oldalát megsütjük, majd melegen tartjuk, de ügyeljünk, hogy ne száradjon ki! Tiszta serpenyőben a maradék olajat felforrósítjuk és beledobjuk a zöldségeket. Korianderlevéllel ízesítjük, sózzuk, és 5 percig pároljuk. Tálalásnál a zöldségmetélteket a tányérokra halmozzuk, és ráhelyezzük a halat.

Desszert: Bejgli

Hozzávalók 3 db félkilós bejglihez:  

A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 6 dkg zsír
  • 5 dkg porcukor
  • 1,25 g élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 1 tojássárgája
  • 0,5 dl hideg tejszín
  • 1,25 dl hideg víz 

A töltelékhez: (a recept 3 darab bejglihez elég, tehát ha mindkét ízből készítünk, az adagokat felezni kell!)

  • 40 dkg mák vagy dió
  • 25 dkg kristálycukor
  • 8 dkg zsemlemorzsa
  • 2,5 dl víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • Mazsola
  • Őrölt fahéj

Az élesztőt a lisztbe morzsoljuk, de nem kelesztjük, majd a többi hozzávalót is hozzátesszük, és alaposan eldolgozzuk. Vigyázzunk, ne gyúrjuk túl, mert a tésztánk szaknyelven szólva "leég", vagyis morzsálódni fog. A tésztának keménynek kell lennie. 270 grammos cipókat mérünk ki belőle, amiket hűtőben pihentetünk. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket, vagy elővesszük a fagyasztóból és hagyjuk, hogy kiolvadjon. A töltelékünk soha ne legyen meleg, ezért célszerű mindig előbb elkészíteni a következőképpen: a vizet a cukorral felforraljuk, majd az így kapott cukorszirupot ráöntjük a többi hozzávalóra. Amikor kihűlt, ebből is 270 grammos adagokat mérünk ki. A kimért tésztákat téglalap alakúra nyújtjuk és elsimítjuk rajta a kimért töltelékeket úgy, hogy körbe egy centiméter széles sávot hagyjunk tölteléktől mentesen. Feltekerjük a bejgliket úgy, hogy a rövidebb oldalán az üresen hagyott peremet a töltelékre hajtjuk, és az egyik hosszabb oldalnál is így teszünk. A felhajtott, széles oldaltól kezdjük szorosan feltekerni a bejglit. A felcsavart bejgliket lekenjük tojássárgájával, majd hagyjuk megszáradni rajta. Ha megszáradt, lekenjük tojásfehérjével is, majd közvetlenül a sütés előtt megszurkáljuk a süteményt úgy, hogy egész a sütemény aljáig leszúrjunk. 180 fokon, 25–30 percig sütjük. 

Tipp! Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni, feltekerni a bejgliket és csak másnap reggel sütni. Addig hűvös helyen legyenek.

Nassolnivaló: Klasszikus karácsonyi sütemény

Hozzávalók:

  • 60 dkg mazsola (vegyesen arany és barna)
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya
  • 7 dkg apróra vágott, kandírozott narancshéj
  • 1 dl whiskey vagy konyak + fél dl a kenéshez
  • 20 dkg puha vaj + egy kevés a kikenéshez
  • 15 dkg barna cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál melasz vagy méz
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg darált mandula
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 5 dkg vágott mandula

Elkészítési idő: 1 éjszaka áztatás + 2 és fél óra

Tegyük tálba a mazsolát, a vörös áfonyát, a kandírozott narancshéjat és öntsük rá az alkoholt. Hagyjuk állni egy éjszakát. Készítsünk elő egy kerek tortaformát: vajazzuk ki, az alját és az oldalát béleljük ki dupla réteg sütőpapírral, majd vajazzuk ki a papírt is. Keverjük ki a puha vajat a cukorral és a reszelt citrom héjával, majd adjuk hozzá a tojásokat, a melaszt vagy a mézet. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a darált mandulát és a fűszereket, majd adjuk a tojásos masszához, a beáztatott gyümölcsökkel és a vágott mandulával együtt. Jól keverjük össze és öntsük a kibélelt tortaformába. Süssük 150 fokos sütőben másfél-két órát. Még melegen kenjük meg újabb fél deci alkohollal, és a sütőformával együtt csomagoljuk alufóliába. Hagyjuk teljesen kihűlni, fogyasztásig műanyag vagy fémdobozba rakhatjuk.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration