Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Aki allergiás, annak panaszai évről évre visszatérnek, sokan már betéve tudják a pollennaptárakat, ismerik a tünetek megelőzésének, kezelésének lehetőségeit. Viszont nem csak az ismert allergén okozhat problémát, hanem egyes élelmiszerekre is kialakulhat keresztallergia. Mit kell tudni erről a jelenségről?

Mivel egyes növényi és állati eredetű anyagok kémiai szerkezete nagyon hasonló az allergiát kiváltó anyagokéhoz, így például a parlagfű pollenjéhez, az allergiásoknál ezek is okozhatnak tüneteket. Ez akkor következik be, ha a szervezet nem tud különbséget tenni két anyag között. A parlagfű-allergiásoknál például gyakran jelentkezik keresztallergia a sárgadinnyére és a görögdinnyére, az uborkára és a paradicsomra, a cukkinire és a tökre, a banánra, a napraforgómagra és a kamillára. Ezek az élelmiszerek fogyasztásukat követően olyan kellemetlen panaszokat okozhatnak, mint például száj- és torokviszketés, vagy éppen az ajakduzzanat – látszik tehát, hogy nem olyan tüneteket, mint a klasszikus légúti allergia. Viszont hiába nem jelentkezik orrdugulás és viszketés, orrfolyás és tüsszögés, a szájban és torokban kialakuló reakciók elég kellemetlenek.

 

Nem mindenki érintett

Szerencsére keresztallergia csak az allergiások 8-10 százalékát érinti, viszont nekik érdemes figyelmet fordítaniuk a problémás alapanyagok kerülésére. Ez néha nehéz, mert ugyan van pár zöldség és gyümölcs, ami sok pollennek keresztallergénje, így könnyű kihagyni az étrendből, de néha apró figyelmetlenségek miatt jelentkezhetnek kellemetlen panaszok. A fekete üröm például a parlagfűhöz hasonlóan keresztallergén lehet a dinnyével, a paradicsommal, az uborkával, a napraforgóval és a kamillával, de mellettük gondot okozhat a kömény, a csilibors, a paprika, a sárgarépa és a petrezselyem, a zeller, az articsóka, a krumpli, a gyümölcsök közül a kivi és a mangó, a fűszerek és gyógynövények közül pedig a borsmenta, a bazsalikom, a majoránna, az oregánó, koriander, az ánizs, a szerecsendió, a bors, a mustármag és a kapor is. Látszik tehát, hogy a paletta nagyon széles.

Tudni kell tervezni

Mivel a lehetséges keresztallergének listája igen hosszú, annak, aki ezekre érzékeny, egészen vékony mezsgyén kell haladnia, étkezéseit jól meg kell terveznie. Fűpollenek esetén szintén figyelni kell a paradicsomra, de mellette érdemes óvatosan bánni a rozzsal és búzával, a szójával és a földimogyoróval, a babbal és a borsóval is. Aki a nyírfa pollenjére allergiás, annak a burgonyára, a mogyoróra, a dióra és a mandulára, a cseresznyére és a meggyre, a szilvára és a sárgabarackra, az almára és a körtére, az őszibarackra, a kivire és az avokádóra érdemes figyelnie. A bajok megelőzését az is segíti, ha az érintettek pollenszezonban kevésbé a nyers gyümölcsöket, inkább főzött gyümölcsleveseket és gyümölcsmártásokat fogyasztanak. Ez azért jobb megoldás, mert a gyümölcsök allergizáló hatása hőkezeléssel – tehát főzéssel, sütéssel – csökkenthető.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration