Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Hogyan válasszunk a család számára megfelelő multivitamin-készítményt? Ez a legtöbb helyen komoly fejtörést okoz. Nézzük át, milyen tulajdonságokra kell figyelni!

A kiegyensúlyozott, vegyes étrend esetén minden vitaminból és ásványi anyagból tudjuk biztosítani a szervezetünk számára szükséges mennyiséget. Éppen ezért az egészséges életmód egyik alapja éppen a megfelelő táplálkozás – a másik a rendszeres fizikai aktivitás – az egészségtelen étrend miatt hiányzó vitaminokat egyetlen tabletta sem fogja jól pótolni.

Azonban fontos figyelembe vennünk, hogy sokszor nagyon nehéz a vitaminok és az ásványi anyagok megfelelő szintjét biztosítani, főleg, ha még valamilyen élethelyzet vagy betegség miatt megemelkedett a szükségletünk is. Mindenki találkozott már válogatós gyerekkel, sportoló fiatallal, csontritkulásban szenvedő idősebb szülővel vagy éppen fokozott szellemi igénybevételnek kitett családtaggal. Ilyenkor nagyon jól jöhet valamilyen multivitamin-készítmény, amely általában egy tablettában tartalmazza az ajánlott napi szükséglet jelentős részét. De mi alapján válasszunk?

 

Életkor

A vitamin- és ásványi anyag szükségletünk életkorunk alapján változik. Tehát már most kijelenthetjük, hogy nincs olyan multivitamin-készítmény, amely egyformán jó lenne a gyerekeinknek és a szüleinknek, de még mi is használhatnánk. A fejlődésben lévő szervezet számára fontos tápanyagokból állítják össze a gyermekeknek ajánlott vitaminkészítményeket, de természetesen a polcokon éppúgy megtaláljuk az 50 év felettieknek ajánlott összetételű multivitaminokat. Válasszunk mindenkinek az életkora szerint!

 

Tabletta, pezsgőtabletta, gumivitamin?

A gyerekek általában nem kedvelik a jellemzően elég nagy multivitamin-tablettákat. Ezért nekik sokkal jobb megoldás a szirup, a pezsgőtabletta, vagy éppen a szopogatható, szájban oldódó tabletta. A legújabb trend pedig a gumivitamin, amikor gumicukorka formájában fogyaszthatják el a szükséges adagot.

Mire ügyeljünk a választásnál? A gumivitaminokból általában több darab tartalmazza a napi ajánlott beviteli értéket, tehát ennek figyelembevételével vásároljunk. Hasonlóan igaz ez a szájban oldódó tablettákra – figyeljünk a javasolt adagolásra!

A felnőttek között is sokan vannak, akik nem szeretik lenyelni a nagyobb tablettákat. Nekik a gumivitaminok vagy a szájban oldódó készítmények lehetnek megfelelőek.

 

Mindkét nemnek a megfelelőt!

Végül – de nem utolsó sorban – számos multivitamin-készítményből kaphatunk külön női és férfi változatot. Megéri-e ezeket vásárolni? A férfiak és a nők napi mikrotápanyag-igénye között vannak eltérések, még ha nem is jelentősek. Lelkünk megnyugtatására választhatunk mindenkinek a neme szerinti készítményt, de akkor sem lesz gond, ha mindenki ugyanazt a multivitamint használja.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration